София_Белград_Будапеща_Виена - Част 1 #деца

Tuesday 28 May 2013

Измислих тази ваканция спонтанно. Така правя с всички важни и с всички хубави неща в живота си. Понякога тези двете се случват отделно, но често си вървят заедно. Исках да планирам пътуване, в което да шофираме почти без посока, да стигнем на място, което не ни е важно, и да се освободим от служебните проблеми.

Начален пункт : София 
Краен: Виена
Продължителност: 7 дни

Междинни точки: (1) Белград (2) Будапеща
Багаж: (1) куфар със съществени неща (2) раница с лаптоп, таблет и фотоапарат (3) раница с несъществени неща, която си остава непокътната 
Превозно средство: кола 
Деца: (1) пубертет, който много иска да дойде, но се вълнува само от телефона си (2) малчо, който не знае къде и защо отива, затова иска или "веднага при лъвовете" или "веднага вкъщи"   

"+" пътуването е съвсем възможно с дете на 3 години; щастлива съм, че след дълго колебание решихме да го вземем
"-" пътуване, на което нямаш зарядно за батерията на фотоапарата, е пропуснато за бъдещето, затова трябва задължително да се повтори 

Белград
Навигацията ни показа 8 часа от София до Белград и беше на път да ни откаже преди да сме тръгнали. Истината е, че пътят е точно 4 часа. 
Градът ни посрещна с ужасно студен дъжд /9 градуса през май/ и с дух на познато, близко, топло на емоционално ниво място. 

Храна: скара, задължително на Skadarlija и смуч и рибена чорба, които приготвят в прекрасните ресторанти в Zemun; на главната пешеходна улица се намира Beograd cafe , в което правят уникално турско кафе в джезве - силно и добро за събуждане, оставя особени чувство и вкус; във верига пекарни "Хлеб и Кифле" има доста вкусни хлебно кифлени неща,  но нас ни плени кроасанът с бадеми /положих доста усилия да разпозная съдържанието на пълнежа, но без резултат/

Забележителности: сигурно ги има много, но ние бяхме с едно малко и с едно мрънкащо дете, така че използвахме деня си в Белград, за да се разходим небрежно в парка Калемегдан, където се намира Belgrade_Fortress. Момчетата се забавляваха много сред танкове, оръдия и минохвъргачки, а ние се насладихме на слънцето. 
Напълно случайно видяхме няколко площада и паметника, но ще се върнем в Белград привлечение от:  (1) духа (2) храната (3) Земун /привлекателен стар град/

Практично: намирате място за паркиране / проверено, платено и т.н. / и не мърдате повече колата, защото улиците в центъра са бездънни или еднопосочни, или и двете едновременно и въртенето, респективно изнервянето, ви е в кърпа вързано.

Обща оценка: 5 

Белград с деца 

Подготовка за казармата / сръбските деца явно я имат, през цялото време крещяха "Пуцай!" 

4 comments:

Anonymous said...

чакам следващите части .
и ние планирахме , че и разервирахме нощувки за пътуване по подобен маршрут през юни .
обаче надали ще се осъществи поради спицификата на семейните ни отношения .
иначе нашият 3 годишен се държи перфектно на дълъг път , а 6 годишният е толкова емоционален и благодарен , че дори само заради неговата емоция си заслужава да хукнеш на пътешествие без да му мислиш .

Anonymous said...

Пепи ,реших че ще се появи с профила ми от FB , ама не . да знаеш ,че горният коментар е от мен- Антония Ан Петрова .

Unknown said...

Тони, действайте смело. Маршрутът не е никак лош. Ние допуснахме някои грешки, които ще споделя скоро, дано ти е от полза. Виена иска 3 пълни дни,т.е. 4 нощувки поне, имай го предвид, когато резервираш.

Anonymous said...

споделяй , споделяй ! така е най-полезно - писано от първо лице , пък и по време почти съвпада . та информацията е съвсем актуална .

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |