Не обичам торти. В рекламата са ме учили, че никога не трябва да започваш с "не", но аз не обичам правилата. Изобщо голяма съм хейтърка.
Като си представя пандишпанов блат и сметанов крем и се потрисам.
Откакто тортите с фондан са на мода, се убедих, че има обратнопропорционална зависимост между външния вид и вкуса. Колкото по-натруфена е тортата, толкова по-гадна е на вкус. Открила съм само едно изключение. Казва се Валерия . Имала съм късмета да отбележа три празника на децата си с нейни торти. Незабравими. Тя беше и моя водач в амбицията за първата ми двуетажна вкусна торта.
Блатове за етаж 1
Източник: https://www.hersheys.com/recipes/recipe-details.aspx?id=5263
Крем:
Като си представя пандишпанов блат и сметанов крем и се потрисам.
Откакто тортите с фондан са на мода, се убедих, че има обратнопропорционална зависимост между външния вид и вкуса. Колкото по-натруфена е тортата, толкова по-гадна е на вкус. Открила съм само едно изключение. Казва се Валерия . Имала съм късмета да отбележа три празника на децата си с нейни торти. Незабравими. Тя беше и моя водач в амбицията за първата ми двуетажна вкусна торта.
Блатове за етаж 1
Източник: https://www.hersheys.com/recipes/recipe-details.aspx?id=5263
Състав:
1/4 чаша
сурово какао
1/2 чаша
вряща вода
230 гр.
меко масло
2-1/4 чаша
захар
1 ч.л. ванилия / аз използвам естествена от шушулка
4 яйца
2 чаши
обикновено бяло брашно
1 ч.л.
сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1 чаша
buttermilk*
Насоки:
(1)
Загряваме
фурната на 175 градуса и приготвяме три кръга от хартия за печене за форма с
размер 24 см.
(2)
Смесват
се какаото и водата в малка купичка и се оставя настрана. Разбиват се маслото,
захарта и ванилията, докато стане бял пухкав крем. Добавят се яйцата едно по
едно като се бърка внимателно след всяко. Смесват се брашното, содата и солта.
Добавят се маслената смес като следват едно след друго – водата с какао,
батърмилка и брашното. Разделя се на три равни части.
(3)
Изпичат
се блатoвете за около 30 мин. След като изстине за 5 мин., хартията се
отлепя и се оставя да се охлади напълно.
Важно! *Батърмилк купувам от Балев био, но
когато няма може да се приготви от 1 лъжица бял оцет + мляко до допълване на
чашата.
1 кутия маскарпоне / 500 гр./
1 кутия кондензирано мляко / от руското/
1 малка кутия студена сметана на Президент
вкусове на вкус :) аз използвах кокосови стърготини
Разбиват се с миксер маскарпонето и кондензираното мляко, след това се добавя разбитата на твърд сняг сметана. На финал добавките за вкус.
Наредих блат, крем, ягоди, блат, крем, банани, блат, крем.
Вторият етаж е тази вита торта на Ирина , но без какаото, а бананите замених с ягоди.
Вторият етаж беше предназначен за децата. Те го харесаха, а според мен попада 100% в категорията "пандишпан и сметана" и не бих го повторила.
Първият беше 100% по мой вкус.
Споделихме тортата на безкрайна целодневна закуска на тревата в двора на приятели. Изяде се цялата, а подложката ми беше нагло отнета. Историята на подложката е дълга и с разни перипетии. Като историята на моя брак. Като любовта на М. към мен.
No comments:
Post a Comment