На Лисабон с любов

Saturday 28 May 2016


Ако трябва да опиша с една дума този град, то тя е "фотогеничен". Посреща те с евтини таксита, усмихнати хора, безсрамни предложения да си купиш хашиш, слънце, стари сгради и изключителна храна. 
В туристическата си част е мръсен, с досадни викачи по кръчмите, които заемат улицата, с печено пиле и пици, но кой нормален пътуващ човек посещава туристическите места? Малките скрити улици, тайните, открити и споделени от добри приятели, таверните с по две маси и селата с пазари, до които можеш да стигнеш за 15-20 мин. с кола. Безценни. 
Ако трябва да гласувам по десетобалната система, 9 е заслужена оценка за града. Подозирам, че това се дължи и на късмет. Защото във всяко пътуване има фактори като "уау, какъв хотел", времето, трафика (или липсата му) и други дребни случайности, които оформят цялото. 





















Това е най-доброто продуктово позициониране, което съм виждала досега. Тоалетната на Renova. Когато преди много години видях за първи път черната им тоалетна хартия си казах "ебаси яките хора". Но тази тоалетна. Много повече от добра хрумка.



И поводът да пътуваме за Лисабон. Концертът на Адел. За изненада на всички, които очаквахме да бъде сълзливо драматично представление, то се оказа доста приятно. Тази жена има глас и присъствие, сладко английско чувство за хумор. Все неща, които правят случките живи.

adel tour 2016, lisboa
 Доста поснимахме този път. Но вместо 100 мои кадъра,  винаги е по-добре 1, но да си е ваш.  Затова приключвам.
cabo de roca
Препоръчвам: 
Сладолед "солен шамфъстък" от Amorino. Всъщност можете да го потърсите във всеки друг пункт на веригата по света, но тук ви гарантирам, че е wow. 
Октопод на фурнаpolvo lagareiro/. Ние го хапнахме в Синтра, за съжаление не мога да открия името на заведението. Беше много по-добър от този в Лисабон, но където и да е, опитайте го. 
Пастейши (освен традиционните до Белем) опитайте и тези в Pastelaria Ferrari. Бъдете внимателни на това място -  намира се на главната улица, обслужването е лошо, нищо друго не си струва, дори и кафето, но минете и си вземете кутия с пастейши. Няма да съжалявате, имат нетрадиционен лимон вкус, за мен са по-добри от всички други. 
Вечеря  в Тaberna do vilarinho. Скрито място, което любезно ни бе препоръчано от момичетата от thesecretdinner. Поръчайте си bacalhau a bras, приготвят го превъзходно. Риба, картофи и яйца звучи малко "ъъъ?", но всъщност е съвсем балансирано ястие с типичните за южната страна подправки. 
Обяд в Doca peixe - един от ресторантите под доковете. Там има много, в част от тях предлагат пиле на грил, но в Doca Peixe правят къри скариди с ананас. Не знам дали защото ми напомниха на Африка или защото са обективно вкусни, за мен са достойни за препоръка.
И на финал на кулинарните преживявания: джинджата / по-позната у нас като вишновка. Има много добра и много разочароваща. За мен най-приятна бе тази в центъра на Синтра. Няма как да я подминете, хората се тълпят, за да платят по 1 евро за шоколадова чашка с 5 мл. от течността. 




И отвъд храната, наемането на кола поне за ден е съвсем оправдано. SintraEriceiraCabo_da_Roca & Cascais са амбициозен план, особено ако решите да разгледате Pena Palace, който се намира над Синтра, но нищо не ви пречи да опитате. Ако трябва да изключите нещо от списъка, нека бъде Еришейра. Не е лошо, но ако имате цялото свободно време на света. 

No comments:

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |